Effektiv prompting er ikke noget, alle bare lige kan. Men det er noget, alle kan lære. Har du læst ‘Kan man være god til ChatGPT? En guide til prompting‘, så ved du, at det gode output afhænger af din evne til at give et godt input. Hvordan du så bliver en haj til at prompte, får du 5 konkrete tips til lige her.
Brug custom instructions
Custom instructions i ChatGPT er nogle generelle instrukser, du giver værktøjet til lige præcis din bruger, så du ikke skal ’starte forfra’, hver gang du skal bruge ChatGPT.
Custom instructions har to overordnede felter: Ét til baggrundsviden og ét til skriveregler. Du kan give ChatGPT baggrundsviden om f.eks. hvem du er, eller hvad din virksomhed laver. Du kan også give den generelle skriveregler – f.eks.: ”Brug aldrig ordet ”transformativ” i nogle bøjninger”.
Når du har lavet en custom instruction for din bruger på ChatGPT, kan du slå den til automatisk at gælde for alle nye chats, du laver, eller du kan have den slået fra som standard og slå den til efter behov. Det betyder, at du ikke skal opfinde den dybe tallerken, hver gang du skal prompte ChatGPT – du skal ikke forklare den en helt masse kontekst, som du allerede har skrevet i din custom instruction.
Lav et prompt-bibliotek
Når du bruger ChatGPT, så læg mærke til hvilke prompts, der virker til lige præcis din situation, og det du gerne vil ha’. Gem disse prompts i et word-dokument og begynd på den måde at udvikle dit eget prompt-bibliotek. Hvis du så skal lave en lignende opgave fremadrettet, kan du slå op i dit promptbibliotek og spare en masse tid.
Serie-prompting
Uanset hvor erfaren du er med at prompte, så rammer du altså ikke perfekt første gang hver eneste gang. Det er dog ofte betydeligt nemmere at tilrette med flere prompts, end det er at starte forfra. Fortsæt i samme chat i ChatGPT, og fortæl den hvad der er galt med det output, du har fået – bed den om at prøve igen, omformulere, lave om, starte forfra, eller noget helt femte. Hjælp den med at forstå, hvor du vil hen. På den måde kan du arbejde sammen med robotten om at tilpasse outputtet til dit formål.
Brug en prompt-skabelon
Når man er ny til brugen af ChatGPT, kan en prompt-skabelon være meget nyttig. Men husk på, at der er vidt forskellige opgavetyper og anvendelsesmuligheder i ChatGPT, så at følge en skabelon til punkt og prikke kan faktisk være en tidsrøver. Hvis du skal bruge ChatGPT til idégenerering, er et simpelt prompt ofte mere end nok. Det kunne f.eks. være ”Giv mig en række emner, jeg kan skrive om i min AI-blog”. Her vil du få en fin liste med emner, som du så selv kan vurdere og vælge ud fra. Det er, når du skal bruge ChatGPT til en mere konkret opgave, at en prompt-skabelon kan være nyttig. En prompt-skabelon kan se sådan her ud:
- Stil spørgsmål / opgavebeskrivelse
- Fortæl hvilket format du vil have (artikel, blogindlæg, SoMe post mm.)
- Giv specifikke krav til svaret (punktform, opsætning mm.)
- Fortæl hvem afsender og/eller modtager skal være (Bed om en ekspertmening eller en forklaring til en 5-årig)
- Angiv længden (100 tegn? 300 tegn? Minimum? Maksimum?)
- Spørg om der er nogle spørgsmål til opgaven
Med en skabelon kan du altid gå ind og se på dit prompt, om der mangler noget information. Du behøver ikke altid at tage alle disse ting med i dit startprompt, men hvis outputtet ikke bliver som ønsket, har du en række ekstra parametre, du kan arbejde med.
Bonustip: Spørg ChatGPT, om den har forstået opgaven, eller om den har spørgsmål til opgaven, allersidst i dit prompt. På den måde kan den hjælpe med at finde mangler i dit prompt.
Lav en intern politik (til professionelt brug)
Det kedelige til sidst: Hvis I overvejer at bruge ChatGPT (eller andre AI-værktøjer i virksomheden), så er det vigtigt, at I laver en intern politik. Udarbejd klare retningslinjer for hvad ChatGPT må bruges til, hvordan det må bruges, og hvilke oplysninger der må bruges i jeres prompts.
Sørg for, at alle i virksomheden kender til jeres AI-politik og har den let ved hånden. Husk også at inkludere den i jeres onboardingproces, så alle nye medarbejdere kender til jeres interne regler. ChatGPT kan være et fremragende redskab til professionelt brug, men hvis ikke man klæder medarbejderne på til at bruge det ordentligt, så I ikke risikerer, at der bliver uploadet fortrolige oplysninger i et åbent system, eller at I lige pludselig har en lang række LinkedIn opslag, hvor udtryk som ’revolutionerende’, ’banebrydende’ og ’transformative’ bliver brugt i flæng – og som tidligere nævnt, så spotter vi andre det altså lynhurtigt, når I har lavet en copy-paste-manøvre.
Kom godt i gang med ChatGPT
Det er altså rigtig nemt at komme i gang med at bruge ChatGPT, men det er svært at blive rigtig god til. Som med det meste andet, gør øvelse meste.
Husk at være kritisk overfor, hvad du bruger som input (intet følsomt data), og ligeledes hvad du får som output (intet ukritisk copy-paste).
ChatGPT er ikke en magisk knips-med-fingrene-løsning til alt, hvad du foretager dig. Det er et værktøj, som du skal lære at bruge. Du kommer derfor til at investere noget tid på forkant – for til gengæld at øge kvaliteten og effektiviteten af dit arbejde på længere sigt.
Bliv en pro til prompting med vores kurser
På vores prompt kursus får du en grundig introduktion til generativ AI, prompting og den store værdi, du får ud af at bruge AI – når du ved, hvordan du skal bruge det. Du lærer at identificere hvilke områder i din virksomhed, du nemt og hurtigt kan optimere med AI.
Du får:
- Tips til at undgå fodfejl og spildtid
- Viden om trusler og muligheder med AI
- Konkret og praktisk træning med prompting
- Evnen til at bruge AI til idégenerering og research
- Et overblik over etiske og juridiske problemstillinger knyttet til AI
- Et konkret og brugbart bibliotek af prompt-skabeloner, du kan bruge med det samme
- Viden om AI, ChatGPT, Midjourney og andre værktøjer, der gør dig og din virksomhed stærkere – og mere konkurrencedygtig
Se oversigten over aktuelle kurser, og tilmeld dig allerede i dag.